Традиционни ястия

ПОНИЧКИ

Необходими продукти:

2 яйца
3 супени лъжици захар
3 супени лъжици кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
250 гр брашно
1/2 чаена лъжичка сол
брашно за доомесване на тестото
мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

В дълбока купа разбийте яйцата със захарта.

В купичка сложете млякото и прибавете содата. Разбъркайте добре, докато млякото започне да шупти ( за образува балончета).

Прибавете киселото мляко към яйцата и разбъркайте.

Пресейте брашното и добавете към него солта.

Прибавете брашното към яйцата и млякото. Омесете меко тесто. Ако е необходимо, по време на месенето добавете още брашно.

Оставете тестото да отпочине за 5 минути. Разточете го върху набрашнена повърхност с дебелина 0,6 -0,8 см.

С голяма чаша или ринг отрежете от тестото големи кръгове, на които в средата отрежете с помощта на малка чашка или ринг още един малък кръг, така че да се образува дупка.

Оформете ги като кръгчета с дупка в средата.

Така оформените понички, пържете в предварително загряла мазнина на средна степен.

Пържете докато поничките се зачервят и от двете страни.

Готовите понички поднесете поръсени с пудра захар или сладко по желание.

От изрезките на вътрешните кръгове, можете за изпържите малки топчета, които също да гарнирате по ваше желание.